Żywność dla mieszkańców miasta Słupska będzie wydawało Stowarzyszenie „ Horyzont"  z Programu Pomoc Żywnościowa Podprogram 2015, który jest kontynuacją realizowanego  w miesiącu grudniu 2014 i styczniu 2015 Podprogramu 2015.Celem PO Pomoc Żywnościowa 2014 —2020 jest pomoc żywnościowa dla osób najbardziej  potrzebujących w formie paczki lub posiłku.
Program współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
W ramach Podprogramu 2015 wydawane będą następujące artykuły żywnościowe:  
- makaron świderki
- ryż
- kasza jęczmienna
- herbatniki
- kawa zbożowa instant
- płatki kukurydziane
- mleko UHT
- ser podpuszczkowy dojrzewający
- ser topiony
- groszek z marchewką
- sok jabłkowy  
- koncentrat pomidorowy
- dżem truskawkowy
- mielonka wieprzowa
- klopsiki w sosie własnym
- cukier biały
- olej rzepakowy
 
Paczkę żywnościową lub posiłek mogą otrzymywać osoby najbardziej potrzebujące, których dochód nie przekracza 150 % kryterium dochodowego, uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 813 21 dla osoby samotnie gospodarującej oraz 684 dla osoby w rodzinie. Aby taką paczkę otrzymać pierwsze kroki należy skierować do właściwego terytorialnie ośrodka pomocy  
społecznej i otrzymać skierowanie. Osoby bezdomne mogą korzystać z pomocy po złożeniu stosownego oświadczenia bezpośrednio w lokalnej organizacji dystrybuującej żywność. Poza dystrybucją żywności lokalne organizacje partnerskie będą realizowały w regionie swojego działania  towarzyszące dla osób korzystających z pomocy żywnościowej. Będą to m.in. festyny integracyjne dla seniorów, osób niepełnosprawnych i lokalnych społeczności. W trakcie realizacji Programu będą realizowane cyklicznie spotkania informacyjno-edukacyjne ( m.in dla dzieci pochodzących z rodzin zagrożonych wykluczeniem społecznym oraz matek samotnych). Członkowie Stowarzyszenia wraz z osobami objętymi pomocą żywnościową będą brały aktywny udział w zbiórkach żywności na terenie miasta. Ponadto w ramach działań towarzyszących Bank Żywności w Słupsku przeprowadzi dla osób korzystających z pomocy warsztaty kulinarne, warsztaty dietetyczne i zdrowego odżywiania oraz  
warsztaty edukacji ekonomicznej.
 
 
źródło: www.mopr.slupsk.pl